Chance Cards

LOWER ELEMENTARY


1. QUESTION: SHOULD YOU DRINK THE WATER IN A CREEK OR RIVER? WHY?
ANSWER: NO BECAUSE EVEN THOUGH THE WATER LOOKS CLEAN, IT
CAN CONTAIN BACTERIA THAT CAN MAKE HUMANS SICK.
GAIN 2 CHIPS
2. QUESTION: NAME TWO KINDS OF ANIMALS THAT CAN LIVE IN A CREEK OR RIVER?
ANSWER: INSECTS, WORMS, SNAILS, FISH, FROGS, TURTLES, CLAMS, CRAWFISH, ALLIGATORS, AND BEAVERS.
GAIN 2 CHIPS
3. QUESTION: NAME 2 THINGS THAT ALL ANIMALS NEED TO LIVE?
ANSWER: WATER, OXYGEN, FOOD, SPACE TO LIVE.
GAIN 2 CHIPS
4. QUESTION: HOW DO FISH AND OTHER WATER ANIMALS GET OXYGEN OUT OF THE WATER?
ANSWER: THEY HAVE GILLS THAT TAKE OXYGEN OUT OF THE WATER.
GAIN 2 CHIPS
5. QUESTION: WHAT DO WE CALL A BABY FROG?
ANSWER: A TADPOLE.
GAIN 2 CHIPS
6. QUESTION: WHAT DO FISH EAT?
ANSWER: THEY CAN EAT WORMS, OTHER SMALLER FISH, OR INSECTS, SOME FISH EAT WATER PLANTS OR ALGAE.
GAIN 2 CHIPS
7. QUESTION: HOW DO WATER PLANTS HELP FISH AND OTHER WATER ANIMALS?
ANSWER: THEY PROVIDE OXYGEN, FOOD, AND HIDING PLACES.
GAIN 2 CHIPS
8. QUESTION: WHAT CAN HAPPEN TO FISH IF THERE IS NOT ENOUGH OXYGEN IN THE WATER?
ANSWER: THEY CAN GET SICK OR DIE.
GAIN 2 CHIPS
9. QUESTION: HOW CAN PEOPLE HURT ANIMALS THAT LIVE IN A STREAM?
ANSWER: THROW TRASH IN THE STREAM; EMPTY WASTES IN A STREAM; USE ALL OF THE WATER; CUT DOWN THE PLANTS ALONG THE BANKS; ALLOW HORSE AND CATTLE WASTES TO GET IN THE STREAM.
GAIN 2 CHIPS
10. QUESTION: WHERE DOES THE WATER IN A STREAM COME FROM?
ANSWER: FROM RAIN THAT RUNS OFF OF THE LAND OR FROM SPRINGS THAT COME OUT OF THE GROUND.
GAIN 2 CHIPS
11. QUESTION: WHAT IS THE BIGGEST DIFFERENCE BETWEEN WATER IN A LAKE OR RIVER AND WATER IN THE OCEAN?
ANSWER: OCEAN WATER HAS MORE SALT.
GAIN 2 CHIPS
12. QUESTION: HOW MANY LEGS DO INSECTS HAVE?
ANSWER: THEY HAVE 6 LEGS.
GAIN 2 CHIPS
13. QUESTION: WHAT DO WE CALL THE END OF THE RIVER WHERE IT EMPTIES INTO THE OCEAN?
ANSWER: THE MOUTH.
GAIN 2 CHIPS
14. QUESTION: NAME 2 WATER ANIMALS WHOSE BABIES HATCH FROM EGGS?
ANSWER: DUCKS AND OTHER WATER BIRDS, FROGS, TURTLES, MOST FISH, INSECTS, SALAMANDERS, CRAYFISH AND WATER SNAKES.
GAIN 2 CHIPS
15. QUESTION: HOW CAN PLANTS ALONG A RIVERBANK HELP STOP POLLUTION?
ANSWER: THEY CAN HOLD THE SOIL IN PLACE AND THEY CAN CATCH SOME POLLUTION BEFORE IT GETS IN THE WATER.
GAIN 3 CHIPS
16. QUESTION: WHAT COVERS THE OUTSIDE OF MOST FISH?
ANSWER: SCALES.
GAIN 2 CHIPS
17. QUESTION: WHAT PART(S) OF A FISH'S BODY HELPS THEM SWIM?
ANSWER: ITS FINS AND ITS TAIL.
GAIN 2 CHIPS
18. QUESTION: WHY DO TURTLES AND FROGS HAVE TO COME TO THE WATER'S SURFACE OFTEN?
ANSWER: TO GET AIR BECAUSE THEY BREATHE WITH LUNGS, NOT GILLS.
GAIN 2 CHIPS
19. QUESTION: WHAT POND ANIMAL CAN SWIM BACKWARDS?
ANSWER: A CRAYFISH.
GAIN 3 CHIPS
20. QUESTION: WHAT POND ANIMAL LAYS ITS EGGS ON LAND?
ANSWER: TURTLES, SOMETIMES CRAYFISH, WATER SNAKES.
GAIN 3 CHIPS
21. QUESTION: HOW MANY LEGS DO FROGS AND SALAMANDERS HAVE?
ANSWER: THEY HAVE 4 LEGS.
GAIN 2 CHIPS
22. QUESTION: WHAT DO WE CALL THE KIND OF ANIMAL THAT LIVES TOTALLY IN THE WATER AS A BABY, BUT DEVELOPS LUNGS AND AS AN ADULT CAN LEAVE THE WATER?
ANSWER: AN AMPHIBIAN.
GAIN 3 CHIPS
23. QUESTION: HOW ARE THE BODIES OF TURTLES AND CLAMS ALIKE?
ANSWER: THEY BOTH HAVE SHELLS.
GAIN 3 CHIPS
24. QUESTION: HOW CAN RAIN THAT HAS FALLEN TO THE GROUND GET BACK INTO THE AIR TO FORM CLOUDS?
ANSWER: IT CAN EVAPORATE.
GAIN 3 CHIPS
25. QUESTION: WHAT ARE WE MOSTLY MADE OF?
ANSWER: WATER.
GAIN 3 CHIPS

UPPER ELEMENTARY


1. QUESTION: WHAT ARE THE STAGES IN INSECT METAMORPHOSIS?
ANSWER: EGG, LARVA, PUPA, AND ADULT OR EGG, NYMPH, ADULT.
GAIN 2 CHIPS
2. QUESTION: HOW ARE TADPOLES DIFFERENT FROM ADULT FROGS? (OTHER THAN SIZE)
ANSWER: THEY LIVE COMPLETELY IN THE WATER, HAVE TAILS, NO LEGS AT FIRST, AND BREATHE USING GILLS.
GAIN 2 CHIPS
3. QUESTION: HOW CAN TRASH NOT THROWN DIRECTLY IN A STREAM STILL GET INTO A STREAM?
ANSWER: IT CAN BLOW IN OR BE WASHED IN WHEN IT RAINS.
GAIN 2 CHIPS
4. QUESTION: WHERE DO RIVERS GENERALLY END?
ANSWER: IN THE OCEAN, BUT SOMETIMES IN LAKES OR OTHER RIVERS.
GAIN 2 CHIPS
5. QUESTION: HOW CAN OUR FERTILIZERS OR PESTICIDES FROM THE LAWN GET INTO A NEARBY STREAM?
ANSWER: THEY CAN WASH IN WHEN IT RAINS OR WHEN WE OVER-WATER OUR LAWN.
GAIN 2 CHIPS
6. QUESTION: HOW ARE INSECTS THAT LIVE IN A STREAM IMPORTANT TO FISH?
ANSWER: THEY ARE FOOD FOR THE FISH AND THEY HELP BREAK DOWN AND REMOVE MATERIAL LIKE LEAVES FROM WATER.
GAIN 2 CHIPS
7. QUESTION: FOR CITIES THAT ARE NEAR RIVERS, WHAT IS THE USUAL METHOD FOR GETTING RID OF SEWAGE?
ANSWER: TO DUMP THE SEWAGE IN THE RIVER. (NOW IT IS A LAW THAT SEWAGE MUST BE CLEANED BEFORE IT IS DUMPED IN THE RIVER.)
GAIN 3 CHIPS
8. QUESTION: FOR MOST CITIES, WHERE DOES THE DRINKING WATER COME FROM?
ANSWER: FROM FRESH WATER RIVERS AND STREAMS.
GAIN 2 CHIPS
9. QUESTION: IN WHAT SITUATIONS DOES A STREAM FLOW FASTER?
ANSWER: WHEN IT IS FLOWING DOWNHILL AT A GREATER ANGLE OR THERE IS MORE WATER AVAILABLE AFTER A HEAVY RAIN.
GAIN 2 CHIPS
10. QUESTION: WHAT GAS THAT IS DISSOLVED IN WATER DO FISH NEED TO SURVIVE?
ANSWER: OXYGEN.
GAIN 2 CHIPS
11. QUESTION: WHAT RIVER SEPARATES TEXAS FROM OKLAHOMA?
ANSWER: THE RED RIVER.
GAIN 2 CHIPS
12. QUESTION: WHAT RIVER SEPARATES TEXAS FROM MEXICO?
ANSWER: THE RIO GRANDE RIVER, WHICH IS CALLED THE RIO BRAVO IN MEXICO.
GAIN 2 CHIPS
13. QUESTION: WHAT IS CREATED WHEN A RIVER IS DAMMED UP?
ANSWER: A RESERVOIR (WE SOMETIMES CALL THIS A LAKE).
GAIN 2 CHIPS
14. QUESTION: HOW DO WE BENEFIT FROM THE CONSTRUCTION OF DAMS?
ANSWER: THEY PROVIDE FLOOD CONTROL, HYDROELECTRIC POWER, RECREATION, PUBLIC WATER SUPPLY, AND WATER STORAGE FOR MANY PURPOSES.
GAIN 3 CHIPS
15. QUESTION: WHAT IS AN AQUIFER?
ANSWER: AN UNDERGROUND FORMATION OF ROCK OR SAND THAT HOLDS WATER.
GAIN 2 CHIPS
16. QUESTION: HOW CAN WE GET THE WATER FROM AN AQUIFER?
ANSWER: IT CAN COME OUT AT A SPRING, OR WE CAN DRILL A WELL TO PUMP THE WATER OUT.
GAIN 2 CHIPS
17. QUESTION: IN GENERAL, WHICH WAY DO RIVERS FLOW IN TEXAS?
ANSWER: FROM WEST OR NORTHWEST TO EAST OR SOUTHEAST (OR TO THE GULF OF MEXICO, OR THE COAST).
GAIN 2 CHIPS
18. QUESTION: WHAT AQUIFER FEEDS BARTON SPRINGS, COMAL SPRINGS, AND SAN MARCOS SPRINGS?
ANSWER: THE EDWARDS AQUIFER.
GAIN 3 CHIPS
19. QUESTION: WHAT IS NONPOINT SOURCE WATER POLLUTION?
ANSWER: WATER POLLUTION THAT COMES FROM MANY SOURCES. AS RAIN WATER PICKS UP POLLUTANTS ON THE LAND, IT CARRIES POLLUTION TO THE NEAREST STREAM, RIVER, OR LAKE.
GAIN 3 CHIPS
20. QUESTION: WHY IS NONPOINT SOURCE POLLUTION SO HARD TO CLEAN UP?
ANSWER: BECAUSE NONPOINT POLLUTION COMES FROM JUST ABOUT EVERYWHERE AS RAIN PICKS UP POLLUTANTS ON THE LAND AND CARRIES THEM TO THE NEAREST BODY OF WATER.
GAIN 3 CHIPS
21. QUESTION: HOW ARE PLANTS ALONG THE BANKS OF A RIVER OR STREAM HELPFUL?
ANSWER: THEY HOLD THE SOIL IN PLACE AND FILTER OUT SOME POLLUTANTS.
GAIN 3 CHIPS
22. QUESTION: WHAT IS THE NAME OF THE TEXAS STATE FISH?
ANSWER: THE GUADALUPE BASS.
GAIN 3 CHIPS
23. QUESTION: WHAT 2 GASES, COMBINED, MAKE WATER?
ANSWER: HYDROGEN AND OXYGEN.
GAIN 2 CHIPS
24. QUESTION: WHAT IS A COMMON POLLUTANT IN WEST TEXAS RIVERS AND STREAMS?
ANSWER: EITHER SALT OR SILT (MUD).
GAIN 3 CHIPS
25. QUESTION: HOW CAN DAMS HURT SOME AQUATIC ANIMALS?
ANSWER: THEY CHANGE THE HABITAT WHICH CAN MAKE IT HARD TO GET FOOD OR TO MOVE UP OR DOWNSTREAM.
GAIN 3 CHIPS


Back to Top
Back to Top